Thursday, June 23, 2005

No Lockout
by Enes Karakash
For our sake, NO!!! На неколку минути пред почетокот на 6. меч меѓу Сан Ан. и Детроит NBA фановите ширум светот ја добија најубавата можна вест - Нема да има локаут!!! Очигледно свесни за бруката која локаутот од 1998 им ја нанесе на лигата и Дејвид Штерн и Били Хантер (претставник на Унијата на играчите) решија да се договорат и да отстапат од по некое од своите барања затоа што сконтаа дека и онака има доста милиончиња за сите да живеат среќно до крајот на животот. Еве у кратки црти што се договорија: -Се додава една год. плус на минималната старосна граница и сега во NBA ќе смеат да играат само играчи кои наполниле 19 год. (тука победи лигата) - Селари капот ќе порасне од 48.04% од вкупната добивка на 51%, а на играчите ќе им бидат загарантирани 57% од добивката (тука добиваат играчите) - Тимовите ќе мораат да имаат 14 играци у состав у секое време (играчи), итн... Има уште еден куп ситници околу кои падна договор, а кои би требале да го олеснат изведувањето на трампите и да им обезбедат посигурна пензија на екс-NBA играчите. Новиот колективен договор ќе трае 6 год., што знаци дека дури 2011 ќе ја имаме новата опасност од тоа да не удри кометата нарецена "NBA локаут". Short brief: NO LOCKOUT, SIR! After David Stern and Billy Hunter figured out that there are zillions of dollars for everybody involved, they finally reached an agreement and shortly before Game 6 of the Finals they announced that there is no chance of repeating the '98 lockout. Everybody got what they concidered important: League's age limit is officialy up, and now every player must have turned 19 before signing any deal or play; the salary cap goes up from 48,04% to 51%, so the players get 57% guaranteed.. and every team must have at least 14 players on its Roster anytime.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home