Wednesday, June 29, 2005

Браво Атланта!
By Enes Karakash На прв поглед Марвин Вилијамс не се разликува многу од своите нови соиграчи во Атланта. Како и повеќето од нив и тој е висок меѓу 204 и 208 цм. и игра на позиција ниско крило. Пред драфтот беше јасно дека двете позиции на кои Хоукси очајно требаа помош беа тие на плеј и центар, а кога стана јасно дека Бакси можат да го соберат единствениот центар Богут, повеќето аналитичари помислија дека Атланта ќе се сврти кон некој од класата одлични организатори на играта – и згрешија. Мене како навивач на “јастребите” од првиот ден кога некаде во 1989 год. го видов Доминик ме израдува кога видов дека го избраа Вилијамс, пред се затоа што се поведоа од основното драфт правило – Бирај според талентот, а не тоа што ти треба. Добро се познати повеќе случаи низ историјата кога тимови бирале според потребите и се зезнале (Мајкл Џордан беше 3.пик 1984, пред него ги избраа Олајџувон (ај може) и Сем Боуви!?!?!). Сега Марвин ќе го дели паркетот со исто колку него високите Џош Смит и Ал Харингтон, како и два цм. понискиот чилдрес, а не би му било ништо ново ни улогата на 6.човек, затоа што токму тоа беше на Северна Каролина. Според првите планови ако не го задржат Тајрон Лу, во првите пет веднаш би можел да влета и 1.пик од втората рунда, плејот на Аризона Салим Стадемаер. Ова е добар драфт за Атланта која во Смит и Вилијамс конечно имам лад тандем кој ќе ја врати на победничките патеки. И не се чудете ако не летово, тогаш сигурно следното токму квалитетот на Марвин не ги присили Хоукси да го трампаат ланскиот прв стрелец Харингтон. + Мал муабет со легендата на Атланта Доминик Вилкинс (Hawks VP of Basketball op.) кој ги претставуваше Хоукси на драфтот What do you think about the Hawks draft so far? Dominique Wilkins: Well, everyone knows what we got in Marvin Williams, that's no secret. I think the guy we got at 31 is a hired gun. He can make shots. He is very quick, and he is one of these lefties who is very tough to defend. He's a guy who is going to be good for us, no doubt. Why is it so tough to defend a left-hander? DW: You aren't used to seeing them. You don't expect to see them shoot the way they do. This kid may end up being a well-kept secret, and so far I definitely think we have gotten the players we wanted to get. What is your biggest memory from when you were selected in the NBA Draft (Nique was picked 3rd by the Utah Jazz in 1983, then subsequently traded to the Hawks)? DW: Honestly, I remember being scared as hell (laughing). I knew I was going to go in the top three, but I had no idea where. There was talk I would go to the Lakers at #1, but there were a lot of things that happened that got me to Atlanta. It was a wonderful experience though. Watching the draft tonight, is there any one pick that you felt like wow, that team was lucky to get that guy where they did? DW: Well, teams are always going to get lucky when some guys fall. But I would say I thought Isiah got pretty lucky getting his guy (Channing Frye from Arizona at #8) where he did. There is always going to be some wheeling and dealing that goes on that puts teams in good positions, so there will always be surprises.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home